De Waanzin Voorbij

cover_dewaanzinvoorbijVoor de Boekenweek Schrijfwedstrijd van 2015 schreef Sterre het korte verhaal ‘De Waanzin Voorbij’. De jury plaatste het verhaal  bij de beste 50 inzendingen.

 

 

 


De waanzin voorbij

De nacht. Duister, donker en onvoorspelbaar. Balancerend tussen haat en liefde, hadden de nacht en ik een vreemde relatie. Zodra de laatste zonnestralen van mijn wereld verdwenen, werd ik omarmd door het rijk der duisternis. Als een warme deken omhulde het donker mij en gaf mij een vertrouwd gevoel van thuis zijn. Het zwakke schijnsel van de maan verlichtte mijn weg en omringd door talloze schaduwen genoot ik van een prachtige sterrenhemel. Maar diezelfde schaduwen zorgden voor een onbehagelijk gevoel. Het waren niet alleen de schaduwen van datgene dat overdag zo goed zichtbaar was, maar ook schaduwen die door de meesten niet herkend werden. En hoewel het voor velen onbekend was, was dit mijn wereld. Schaduwen van spinnen, zo groot als een hand, die al rondkruipend opzoek waren naar een donkere hoek om zich in te verstoppen. Schaduwen van monsterlijke honden, met kwijlende bekken, die hijgend wachtten op een kans om andere schaduwen aan te vallen. Schaduwen van mensen, mannen, vrouwen, die lang geleden hier leefden en waarvan nu alleen hun schaduw nog restte. Sommige dolend, anderen zoekend, maar allen aanwezig en zichtbaar.

De duisternis heeft mij tot waanzin gedreven. In een tijd, lang geleden, waarin ik bang en onzeker zocht naar verlichting. Een tijd waar ik liever niet aan terugdenk, maar iedere dag opnieuw aan herinnerd word. Mijn geloof in God heb ik toen verloren, want hoe kan Hij dit iemand aandoen? Hoe kan Hij ’s nachts nog slapen als een jong meisje zoveel gruwelijkheden kan zien? Overgeleverd aan artsen werd duidelijk dat erg geen hulp mogelijk was. Geen enkel medicijn kon de schaduwen de baas. Balancerend op de rand van krankzinnigheid, viel ik regelmatig in het zwartste gat. Een eindeloze donkere put waarvan ik de bodem al lang voorbij was. Lang heb ik gehoopt, zelfs gesmeekt, dat het weg zou gaan. Maar mijn gebeden werden niet gehoord.

Voor de buitenwereld leek het erop dat ik met mijn ‘gave’ had leren leven. Maar in werkelijkheid werd ik nog steeds achtervolgd door mijn eigen demonen. Ik probeerde ze te negeren, maar hoe negeer je iets dat er altijd en overal is? In diezelfde bezetenheid van de nacht werd ik bezocht door een donkere engel. De schaduw van een slank gestalte met benen die leken op de ranke poten van een geit. Een uitgemergeld lichaam en iele armen, met twee rafelige vleugels. Zijn hoofd omringt met vlammende haren die zijn gezicht omlijste. Terwijl ik hem bekeek, daalde er een aangename rust over mij heen. Al mijn angsten verdwenen en maakten plaats voor een vreemde nieuwsgierigheid. Mijn duisternis bleek niet gevuld te zijn met vreselijke demonen, maar prachtige donkere gestalten. Wat in menig film afgebeeld wordt als een duivelse bezoek, voelde als een verloren vriend. Hij verscheen niet om mij te straffen of mijn gedachten te verzieken met ondenkbaar verderf. Zijn doel was het om mij te begeleiden in de eindeloze duisternis van mijn bestaan. Want hoewel bij daglicht mijn wereld zo mooi en rooskleurig was, verdween alle kleur met het verdwijnen van de zon.

Bij het vallen van de avond, ontwaken mijn schaduwen. En hoewel ik ze met het verstrijken van de jaren steeds beter onder controle heb, blijft er in het donker een onbekende angst aanwezig. Een sluimerende onrust om terug te vallen in mijn psychose. Terug te vallen in mijn eindeloze duisternis; de waanzin voorbij.

© Sterre Hunvie 2015

 

2 gedachtes over “De Waanzin Voorbij

  1. Pingback: #openup-week | Sterre's blog

Schrijf een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s