Shopping

De ene na de andere retailer lijkt in zwaar weer terecht te komen. Grote winkelketens verdwijnen uit ons straatbeeld en lege panden worden amper gevuld. De winkelier verwijdt de ‘shoppers’ dat er te veel online besteld wordt, maar is dit verwijt wel terecht?

Terug naar ons heerlijke weekend in Amsterdam. We hebben enorm genoten en geen enkel moment gedacht aan de vele online shops die overal en altijd bereikbaar zijn.
We werden als een koningspaar ontvangen in de Gaastra winkel. We wandelden naar binnen met de gedachte een shirt met lange mouwen te zoeken. Gewoon even ter oriëntatie kijken wat er zoal te koop is. Direct werden we hartelijke ontvangen en goed te woord gestaan. Niet opdringerig, niet te afwezig; gewoon precies goed. Terwijl mijn man het pashokje in verdween met twee shirts, werd mij een kopje koffie aangeboden. En na de koffie vond ik mijzelf terug in het pashokje, met een schattig zomerjurkje aan. Na een half uur verlieten we tevreden de winkel, met een nette tas waarin twee shirt en een jurkje keurig opgevouwen lagen.

Even later wandelden wij de G Star Raw winkel binnen. De dame bij de ingang heette ons van harte welkom, waarna ze ons net genoeg tijd gaf om rond te neuzen. We waren niet echt op zoek naar iets speciaals. Iets aan de aankleding van de etalage had ons naar binnen gelokt. En weer werden we behandeld zoals je dat ook wilt als klant. De verkoper bleef iets op afstand, maar adviseerde over de nieuwste kleding en de combinatie mogelijkheden. Precies op het juiste moment stond hij voor ons klaar. En na zo’n dertig minuten betaalden wij de rekening van een jurk, een T-shirt en een trui. Met een stevige tas waarin onze nieuwe aanwinst lag, wandelden we tevreden naar buiten.

amsterdam-363920_960_720Tijdens deze shopping experience (want zo mag je het gerust noemen) voelden wij ons op en top klant. We werden behandeld zoals je dat ook verwacht in een winkel. We kregen de aandacht die je hoopt te krijgen en werden aangenaam verrast door de gastvrijheid van het personeel. Bij het afrekenen kregen wij een stevige papieren tas waarin onze nieuwe kleding keurig werd ingepakt. Door deze op en top benadering, hadden wij geen enkel moment de behoefte om online dezelfde kleding te gaan zoeken. Wij hoefden geen prijsvergelijk te doen. Nee, door de top services en de extra aandacht, waren wij beide direct bereid om extra te betalen voor onze nieuwe kleding. Niet alleen kon ik het direct meenemen, ik kon het ook direct aantrekken (behalve het zomerjurkje dan, daarvoor was het toch echt net iets te fris).

Natuurlijk ga ik ook regelmatig op zoek naar kleding op de vele websites op internet. Niet omdat ik dat zo gezellig vind. Nee, het is pure noodzaak. Vele winkeliers begrijpen het nog steeds niet. Hoe vaak word je totaal genegeerd in een winkel? Hoe vaak moet je zelf een medewerker aanspreken om iets terug te vinden? En hoe vaak hoor je dan ‘als het er niet bij ligt, dan hebben we het niet meer’? Je krijgt nauwelijks hulp bij het passen, wordt zuchtend te woord gestaan bij de kassa en moet ook nog extra betalen voor een flut plastic tasje.

Het voordeel van online stoppen, is dat ik zeker weet dat ik geen service krijg. Ik verwacht het ook niet. In de winkels verwacht ik wel enige hulp, vriendelijkheid en attentie. Met een goede service ben ik absoluut bereid om iets meer te betalen voor diezelfde kleding. Bovendien vind ik het ook nog eens heerlijk om nieuwe spullen direct mee naar huis te nemen. Maar als ik toch niet geholpen word, kan ik het net zo goed online bestellen en een dagje wachten op mijn nieuwe outfit.

Dus beste winkeliers; klagen over het winkelgedrag van de doorsnee Nederland is zonde van uw energie. U kunt beter kritisch kijken naar de verkooptechnieken van uw personeel in de winkel. Met een beetje attentie en echte aandacht voor de klant, kunt u al veel klanten voor u winnen. Nog steeds geen idee wat ik bedoel? Loop dan even binnen bij Gaastra en G Star Raw in Amsterdam.

Advertenties

Een gedachte over “Shopping

  1. Klopt helemaal wat je schrijft.
    Leuk verhaal.

    Zelf heb ik een bloedhekel aan winkelen. Echt. Maar als ik dan een winkel instap wil ik wel graag goed geholpen worden.
    En dat geldt niet alleen voor kleding maar eigenlijk voor alles. Een goede verkoper moet aanvoelen wanneer zijn/haar aanwezigheid gewenst is. En dan graag relevante informatie geven, anders kan je inderdaad net zo goed iets op internet bestellen.
    Dus winkeliers… gebruik je vakkennis om je klanten aan je te binden. Ik heb daar geld voor over!

Schrijf een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s